fris kijken | fris zien – informatie
Fris Kijken | Fris Zien, wat is dat?
Fotografie is een “eenvoudige” kunstvorm. Voor het maken van een foto zijn geen sterke handen, een goede motoriek of jaren van training nodig. Het enige wat je moet doen is kijken, je camera instellen en afdrukken.
Fotografie werd in de eerste instantie dan ook niet geaccepteerd als artistiek medium door de grenswachters van de kunstwereld. Dit kwam vooral doordat de gebruikte technieken zo mechanisch waren (en tegenwoordig zo digitaal).
Fotograferen is meer dan een mechanisch/digitaal proces. Je moet weten hoe je kan kijken, waar je de camera op richt en wanneer je op de knop drukt. Het oog en je gevoel zijn betrokken bij deze handelingen. De ‘groten der fotografie’ gebruiken vergelijkbare vaardigheden en uitrusting maar produceren toch totaal verschillende artistieke werken. Dit bewijst hoezeer oog en gevoel bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat.
Er wordt veel geschreven over de technische aspecten van fotografie. Zo bestaan er talloze boeken en artikelen over de verschillende camera’s, objectieven en toebehoren. Er wordt veel geschreven over de instellingen die je, afhankelijk van de situatie, kunt aanpassen. En natuurlijk zijn er veel bronnen die ‘tips and tricks’ op een rijtje zetten voor diverse effecten in je foto.
Opvallend genoeg is en wordt er veel minder geschreven over hoe te fotograferen met “oog en gevoel”.
Henri Cartier-Bresson (1908-2004) maakte het ons duidelijk. Hij schreef: “techniek is belangrijk en moet beheerst worden om te kunnen communiceren wat je ziet. Maar mensen praten te veel over techniek en te weinig over kijken”.
Het is niet moeilijk om de basistechnieken van fotografie onder de knie te krijgen. Het is veel moeilijker om echt te kijken en te luisteren naar je gevoel. Het is een uitdaging om intuïtief te fotograferen.
Fris Kijken | Fris Zien gaat over de kunst van het fotograferen en in het bijzonder over het ontwikkelen van je kijkvermogen. Het is niet alleen een nieuwe manier van fotograferen, het is een andere manier van kijken.